Als we het over 3d hebben dan bedoelen we hier niet een 3d beeldscherm of bril waarmee je plaatjes in 3d bekijkt. Ook gaat het hier niet om een 3d geprint object. Hoewel dat laatste wel mogelijk is na het maken van een creatie in 3D software.
Een goed ontwerp kan geschikt gemaakt worden om met een 3d printer te worden uitgeprint.

Wat wel bedoeld wordt is om in een digitale wereld -zoals op de PC- voorwerpen, gebouwen, mensen etc. te kunnen bewegen en draaien alsof je ze vastpakt.

Dat gebeurt in de zogenaamde 3d software. Er zijn al vele computer-software programma´s waarin 3d-artiesten zich kunnen uitleven.
Hele scènes en gebeurtenissen kunnen worden vormgegeven in de digitale 3d omgeving.

Enkele bekende programma´s waarin dat kan zijn: Poser, DAZ Studio, Maya, Blender, Zbrush, Lightwave, Vue en nog veel meer… Typ het woord 3d software maar in de zoekmachine in en je krijgt vele resultaten. Er zijn wel verschillen wat betreft de mogelijkheden. Zo kun je in sommige programma´s heel goed animaties creëren en in andere ligt de nadruk op het vormen van een figuur alsof je in digitale klei aan het boetseren bent.

Vele artiesten en hobbyisten waaronder ikzelf, werken met een combinatie van enkele programma´s.  Dit geeft de meeste mogelijkheden, maar het vraagt veel geduld om met de verschillende onderdelen te leren werken.

Zo kun je in Poser of DAZ Studio bijvoorbeeld prachtige scènes maken met digitale karakters, die je elke pose kan laten aannemen. En omgevingen creëren met bergen, bossen, huizen of wat je maar wil.

Met Blender, Zbrush of Hexagon (om enkele bekende te noemen) kun je je objecten, figuren of karakters zélf bijvormen of geheel nieuwe vormen maken. En die vormen kun je weer importeren in de andere programma´s om samen te gebruiken met de andere 3d-objecten in je scene.

Interessant gegeven is dat er tegenwoordig ook veel gebruik wordt gemaakt van dergelijke 3d software om de prachtigste illustraties te maken. Ook in reclames in de diverse media zie je dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van 3D animaties.


Hierbij zie je soms een gevormd en geanimeerd personage (karakter) welke zich tezamen met realistische personen of acteurs vermengt. De film “Avatar” is hier een goed voorbeeld van.

Deze 3D-karakters - ook wel avatars genoemd - worden met name volop in de Game-industrie gebruikt en gewaardeerd.

Wat je ook verkiest, 3D software is alleen met veel geduld en vooral veel oefening door iedereen te leren.

Om echt mooie creaties te maken is het belangrijk de verschillende onderdelen door te nemen: zoals belichting en camerahoek vanwaar je een object of karakter wil zien. Vooral BELICHTING en daarmee eveneens schaduwvorming is zoooo ontzettend belangrijk als je een mooie en interessante illustratie of misschien animatie wilt maken.

Schaduwen zorgen er voor dat je object een verbinding krijgt met de omgeving waarin het zich bevindt. Het geeft meer kracht en diepte. Een goed geplaatste belichting doet erg veel.

Een fotograaf kent de waarde van zijn belichting in de fotografie maar al te goed. En dat werkt in het voordeel als zo iemand met 3d wil gaan werken. Hetzelfde principe van licht en schaduw geldt dus ook voor het creëren van levendige beelden in genoemde 3d software.
Experimenteer er mee zou ik zeggen, voor degenen die willen beginnen met een 3d programma.

Kortom: De mogelijkheden zijn eindeloos. De enige beperking is je eigen fantasie en creativiteit. Door te experimenteren en in de praktijk brengen van de mogelijkheden leer je nog het meest.
Dat geldt ook voor mijzelf uiteraard.

—----------------------------------------


Wat is 3D
Home 3D Creaties Illustraties 3D Wat is 3D contact

© copyright: 2019 mar3d.net - Al  het beeld- tekst - en geluids materiaal  op deze website is auteursrechtelijk beschermd